duminică, 6 noiembrie 2011
COMUNICAT DE PRESA
Asociatia Magistratilor din Romania se simte obligata sa semnaleze opiniei publice, societatii civile, mass-mediei si nu in ultimul rand factorilor responsabili de conducerea acestei tari ca votul Senatului din sedinta din 31.10.2011 privind respingerea proiectului de lege al promovarii practicii unitare si de modificare si completare a Legii nr. 304/2004, a codurilor de procedura civila si de procedura penala reprezinta un act de vointa politica ostil la adresa eforturilor intreprinse, inclusiv de magistratura romana, pentru o reala reforma a justitiei.
Ingrijorarea factorilor politici cu privire la continutul viitorului Raport al Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de cooperare si verificare, criticile acerbe aduse justitiei pentru esecurile politicului de a realiza integrarea Romaniei in spatiul Schengen constituie atitudini de parada mascata care trebuie sanctionate public.
Comisia Europeana prin Mecanismul de Cooperare si Verificare a recomandat inca din 2010 Romaniei, si aceasta s-a obligat, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa functioneze mai eficient ca instanta de casatie si sa se ocupe de unificarea jurisprudentei intrucat, potrivit raportorilor, reformele nu sunt suficient de aprofundate pentru a combate cu succes efectele practicii neunitare, in detrimentul justitiabilului si decredibilizarii actului de justitie.
Noile coduri de procedura, atat de mult clamate, sunt deficitare si sub aspectul lipsei dispozitiilor legale care sa garanteze, intr-un proces coerent, natural, logic si structurat, unificarea practicii judiciare. Or, proiectul de lege recent respins, cu o motivare hilara, care traduce ignoranta si superficialitate, avea menirea de a raspunde cerintelor imediate, cu anihilarea lacunelor legislative.
Tributari disciplinei de partid, senatorii, prin votul lor, au dat dovada de necunoastere sau rea-vointa, desconsiderare si lipsa de responsabilitate fata de eforturile inclusiv europene investite in procesul major de elaborare a acestui proiect sustinut prin fonduri europene, ce a insumat munca a sute de judecatori si procurori, a asociatiilor profesionale si care, finalizat si asumat la nivel national, reprezenta indeplinirea unui angajament al clasei politice romanesti pentru o reala reforma in justitie.
Inca o dovada ca interesul politicului este de a mentine justitia in postura de „tap ispasitor”, expusa criticilor nedrepte, insidioase si iresponsabile, ca reformarea justitiei este doar prin vointa politica un simulacru, ca actele asa-zis „reformatoare” promovate sunt doar cele care slujesc interese politice si care ignora constient dreptul romanului la o justitie dreapta, democrata si independenta.
Avem convingerea ca magistratura romana, cu sustinerea internationala, inclusiv a factorilor decizionali ai Comisiei Europene, va gasi resursele sa infranga conduita disimulata a celor care pretind reforma, dar care, in realitate, constituie o frana mascata in declaratii de circumstanta si interese politice de moment.
Presedinte interimar al Asociatiei Magistratilor din Romania
Conf.univ.dr.jud. Dan Spanu