activitatilor organizate si desfasurate de filiala 1 Bacau a SCMD de la infiintare pana in prezent (26.11.2009-15.02.2011)
STRUCTURA MATERIALULUI
1. Date cronologice;
2. Activitati importante desfasurate de filiala in municipiu si initiativele noastre in constructia sindicatului;
3. Concluzii din lupta sindicala la nivel filiala si la nivel central. Neajunsurile semnalate de membrii sindicatului la nivel local si la nivel central. Mod de rezolvare propus;
4. De ce nu am reusit sa captam atentia tuturor cadrelor militare in rezerva din garnizoana;
5. Ce asteptam de la viitoarea conducere a filialei; dar de la viitoarea conducere a SCMD;
Intocmit,
Col ( r) Pricopi Gelu
1. Filiala noastra a luat fiinta acum un an si aproape 3 luni, respectiv in 26.11.2009. Un grup de 33 de cadre militare in rezerva figureaza in evidentele noastre ca fiind memebrii de sindicat la 31.12.2009, acestora putand sa le spunem membrii fondatori ai filialei (anexa 5).
Pe tot parcursul anului 2010 efectivele sau ridicat in jurul cifrei de 110 membrii.
Prima interventie in sprijinirea membrilor sai a fost in data de 11.12.2009 data cand a intervenit la 7 institutii din Bacau in favoare membrilor sai care erau afectati de Legea 329/2009.
In primele 3 luni s-au tinut sedinte saptamanale, sedinte in urma carora se intocmeau comunicate cu propuneri concrete catre conducerea SCMD. Ulterior s-au tinut doua sedinte pe luna (un trimestru) apoi pana la 25.10.2010 s-a facut cate una pe luna.
Toate comunicatele si documentele au reflectat gandirea noastra intr-o activitate inedita ca stil si abordare pentru toti si anume sindicalismul (anexa 1).
2. Incepand cu luna ianuarie 2010 am inceput sa intocmim memorii si scrisori deschise catre demnitarii municipiului si judetului la personalitati din tara si de peste hotare (presedintele Romaniei, membrii ai guvernului, avocatul poporului, presedintele Senatului, al Camerei Deputatilor, Patriarhul BOR etc.) Acesta activitate s-a desfasurat pe tot parcursul anului in numele filialei cat si in nume personal de catre aproape toti membrii organizatiei noastre, in mai multe randuri. Majoritatea scrisorilor au fost preluate de presa. La un senator al puterii o delegatie a filialei a efectuat o intalnire unde am primit
Membrii filialei au participat in premiera in mai multe randuri la lucrarile Senatului cat si la grupul parlamentar al unui partid din opozitie in luna aprilie 2010 atunci cand s-au dezbatut teme legislative ce ne intereseaza.
Conducerea filialei a participat in repetate randuri la posturile TV locale la emisiuni in direct, unde a explicat politica organizatiei noastre de aparare a drepturilor militarilor in rezerva, in aceste conditii in care ne gasim.
Ne-am adresat in scris tuturor primarilor din judet pentru a arata ca suntem prezenti si care este menirea noastra si ce suntem gata sa facem in sprijinul camarazilor nostri.
Am participat in doua randuri la pichetarea Institutiei Prefectului Bacau in 25.10.2010 de ziua Armatei Romaniei si in 24.01.2011 de ziua Unirii Principatelor, ocazii in care s-au inmanat Petitia-Manifest si un Protest adresat Presedintelui si Guvernului Romaniei. Deasemenea in 25.10.2010 am avut colegi care au participat la manifestarile organizate de SCMD in capitala.
Filiala noastra a acordat ajutoare financiare familiilor de sinistrati din comuna Saucesti in doua randuri. Cu acesta ocazie tin sa multumim din nou camarazilor din filalele Constanta, Braila si Craiova pentru ajutorul dat.
Am reactionat de fiecare data la rugamintile colegilor nostri din alte localitati care erau la inceput de drum si doreau sa le spunem principalele probleme organizatorice de inceput.
Ne-am adresat tuturor filialelor cu Apeluri si Comunicate cand era imperios necesar a actiona unitar intro anumita privinta sau directie. Deasemenea am reactionat cand ele ne solicitau intr-o colaborare pe un anumit scop.
Am colaborat la realizarea bazei de date a SCMD, cu filiala Constanta in prima parte a anului 2010, acesta initiativa apreciem ca trebuie sa se generalizeze pentru ca ofera conditiile conducerii cu eficienta, dupa principiile unanim acceptate in managementul organizational.
3. Din activitatea desfasurata de membrii filialei au rezultat urmatoarele concluzii:
- Foarte grea este implicarea in problemele sindicatului a majoritatii membrilor.
- Cei care au venit in ultimul timp, de cand au aparut noile decizii de pensii au venit cu gandul ca sa fie ajutati de sindicat. Corect, dar trebuie sa stie fiecare ca au si obligatii fata de sindicat.
- Sistemul de anuntare si informare functioneaza destul de greu din cauza ca nu se respecta intocmai recomandarile conducerii filialei. Persoanele investite cu raspunderi in aceast domeniu nu trateaza cu destula responsabilitate acesta activitate.
- La activitatile mai importante un numar destul de mare de camarazi au gasit diferite motive, uneori lipsite de substanta de de a absenta.
- Nu avem dotarea necesara de a actiona la manifestatii de strada.
- Nu avem un sediu si dotarea minima de a functiona ca o filiala cu peste 300 de membrii.
Inca din luna februarie anul trecut filiala noastra a propus un set de reguli care daca ar fi urmate de intreaga organizatie am deveni cel mai puternic sindicat din tara (anexa 3). Doua dintre regulile cele mai imprtante ar fi “sa lasam deoparte orgoliile personale si mandria exagerata” si “sa avem permanent o comunicare deschisa si corecta pe orizontala si verticala in sindicat”. Daca am ajuns ca la data actuala sa enumeram multe neajunsuri inseamna ca nu am tinut seama de acest mic indreptar, acesta fiind validat de viata.
Semnalam faptul ca acesta comunicare pe verticala a lipsit majoritatea timpului, lucru care se poate remedia in scurt timp folosind avantajele internetului. Trebuie sa subliniem ca aceste comunicari trebuie efectuate in timp real de catre toate elementele de structura ale sindicatului nostru (pe linie de organizare, juridica, financiara, secretariat, monitorizare, relatii cu alte organizatii etc.). Sindicatul trebuie sa reactioneze rapid si cu eficienta la toti “stimuli” sociali pentru asi impune punctele de vedere in orice situatie (anexele 2 si 4 ). Reactiile pe care trebuie sa le aiba, sa reflecte in permanenta opinia majoritatii fapt ce iar presupune un dialog, o comunicare de idei si informatii (biunivoca) cu principalii responsabili din teritoriu din toate zonele geografice ale tarii.
O alta problema care trebuie transata colegial si corect in conformitate cu toate regulele democratiei sunt legate de transparenta decizionala si aria de competente. Deciziile ce presupun adoptarea unor strategii de urmat in diferite domenii, cheltuirile de fonduri reguli, pondere, oportunitati, trebuie sa aiba girul colectivelor desemnate de ROF. Si aici trebuie spus ca acest regulament nu a fost adoptat la precedenta convocare a CNR, deoarece nu a fost pregatit procesul in mod corespunzator. Trebuie urgentata convocarea CNR pentru a adopta urgent ROF-ul fiindca aceasta e cauza tuturor necazurilor care au aparut, este cauza care a determinat acest
Trebuie renuntat cat mai repede la etichetari, jigniri gratuite, la procese de intentie si la stilul inchizitorial de dialog care ne aduce numai deservicii. Trebuie sa pornim de la prezumtia de nevinovatie in dialogul cu camarazii nostri care au si alte opinii privitor la unele fenomene ce au loc. Perceptia umana nu e uniforma nici cand se observa fenomene simple, cu atat mai mult cand problematica e complexa si asteptarile sunt mari si grele. Orice colectivitate care se respecta isi spala rufele murdare fara
4. Activitatea noastra in municipiu a fost permanent orientata spre a trimite mesaje de apropiere catre cei peste 3.300 cadre militare in rezerva si retragere din garnizoana. Principalul raspuns al acestora a fost
Avand in vedere ca acest sindicat este gandit sa fiinteze cat va exista armata romana, este necesar a gandi o strategie de marire a potentialului si in concordanta cu etapele de dezvotare a societatii si a organismului militar. De aceea e necesar a se elabora o strategie de monitorizare a respectarii interesului national de catre guvernanti si nu numai. Sa se intre in dialog institutional cu Academia Romana, ministere, CSAT, Parlament etc., deoarece avem interesul sa ne spunem punctul nostrum de vedere, sa se auda glasul nostru in spatiul civic romanesc, glas care trebuie sa fie respectat din ce in ce mai mult.
5. Viitoarea conducere a filialei va trebui sa aplice corecturile ce se impun pentru a nu repeta greselile facute pana in prezent si cum se spunea deunazi
Pentru a realiza unitatea si forta de actiune pentru viitoarele lupte trebuie sa constientizam ca numai aducandu-ne aportul fiecare dupa posibilitatile noastre, vom face in asa fel, ca militarul activ sau in rezerva sa fie respectat atat ca individ dar si ca breasla, categorie socio-profesionala. De la conducera SCMD asteptam convocarea cat mai repede a CNR, aprobarea ROF-lui precum si elaborarea unei strategii de actiune pe multiple planuri. Cei care au formulat critici, nu au atacat sindicatul ci au avut in intentie numai corectarea starii de lucruri, corectare care in linii mari a inceput sa prinda contur. La elaborarea acestei strategii care are ca obiectiv fundamental, pastrarea nestibita a statutului de militar pana la trecerea in vesnicie, de catre cei care au depus juramantul, va trebui sa consultam autoritati de necontestat din domeniul militar si nu numai. In cadrul acestei strategii nu trebuie uitata preocuparea de a intra in propietatea sindicatului a bunurilor armatei luate sau cedate de oameni care au servit numai interesul propriu cat au fost in serviciul militar. Ne exprimam inca odata atasamentul fata de valorile inscrise in Statutul organizatiei noastre valori definite ca: respectul fată de lege, unitatea de actiune, loialitatea si disciplina sindicala, democratia, solidaritatea ostaseasca, onoarea si demnitatea militara, exprimarea libera si respectul opiniilor. Acelasi atasament il exprimam fata de conducerea centrala in functie, care a demonstrat ca este capabila a organiza actiuni de anvergura la nivel de tara, si a devenit mai receptiva la critici si la propunerile venite din teritoriu.
Acum mai mult ca oricand este nevoie de credibilitate si de canalizarea tuturor energiilor pentru a realiza scopul principal al organizatiei noastre si anume, asigurarea respectarii drepturilor fundamentale a cadrelor militare active in rezerva si retragere.